Vegetarisch - Waarom?

12-03-2021
Maart - Vegetarisch, maar waarom dan wel? 

WAAROM minder vlees?
  • Te hoge vleesconsumptie verlies calcium.
  • Bereide vleeswaren (vb. worst) verzadigd vet en zout (risico Hart- en vaatziekten)
  • Te veel dierlijke eiwitten belasting nieren 
  • Milieu belasting (water en CO2)

WAAROM plantaardig kwalitatieve vervanging? (vb. peulvruchten, tofu, seitan, tempeh, noten, zaden, pitten...)

  • Bronnen van Magnesium, Calcium, Koper, Ijzer, Selenium, Zink, Kalium, Vitamines (muv B12 en Vit D)

Note: Plantaardig ijzer is minder goed opneembaar, best combineren met vit C bronnen. (Aardbeien, paprika, kiwi, Citrusfruit, aardappelen, broccoli, kolen,...)

Note: Niet bewust vervangen geeft op lange termijn tekorten (ijzer, vit B12, VitD, omega 3 (EPA/DHA))